Gazişehir Diş Kliniği
@gazisehirdis

Restoratif Diş Tedavisi (Dolgu)

ÇÜRÜK NEDİR? TÜM ÇÜRÜKLERE DOLGU GEREKİR Mİ? Ağız içerisinde bulunan bakteriler asitli yiyecekler ve karbonhidrat alınması durumunda kendilerine besin olarak bu maddeleri kullanır. Daha sonra açığa çıkardıkları enzimler ise dişlerimizde çürük dediğimiz bir madde kaybına sonuç açar. Erken aşamada hasta bir diş hekimine başvurur ise bu çürük ilerlemeden dolgu ile tedavi edilir. Peki her çürüğe dolgu yapmak doğru mudur? Bu da doğru değildir çünkü çürüklerin aşamaları vardır ve küçük yüzey çürükleri hafif renklemeler olduğu durumlarda dolgu yapılmaz.

DOLGU NEDİR?

Dolgu işlemi, çürümüş, kırılmış ya da çatlak olan dişlere uygulanan bir yöntemdir. Çürümüş dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amacıyla çeşitli işlemler ve maddelerle diş restore edilir. Diş dolgusu geçmişten beri çok kullanılan bir uygulamadır. Beklemeden, zaman kaybetmeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.

-Dişte meydana gelen çürüklerde,

-Kırık dişlerde,

-Çatlak diş onarımında, 

Dolgu yapımında genellikle lokal anestezi yapılır.

İşlem sırasında acı hissedilmez. 

Diş hekiminiz, çürüğünüzün doldurulmasının gerekip gerekmediğini saptayabilir. Diş muayenesi sırasında, her diş yüzeyini incelemek için diş hekiminiz küçük bir ayna kullanır. Anormal görünen her şey özel bir cihazla yakından kontrol edilir. Diş hekiminiz ayrıca, ağzınızın bir bölümünün röntgenini çekmek isteyebilir. Diş hekiminizin seçtiği tedavi tipi, çürüğün yol açtığı hasarın kapsamına göre değişir.

Dolgu Çeşitleri

Amalgam (Gümüş) Dolgular

Halk arasında gümüş dolgu da denir. Rengi doğal diş ile uyumlu değildir. Bu nedenle ön ve görünen dişlere uygulanmaz. Dayanıklılığı oldukça iyidir. İçerisindeki malzemenin neredeyse yarısı civadır. Diğer etken maddeler ise, kalay, gümüş, bakırdır. Civa saf halde bulunduğunda zararlıdır. Ancak gümüş, kalay gibi farklı metaller ile birleşriğinde hiçbir zararı kalmaz. Halk arasında zararlı olduğu bilgisi kesinlikle doğru değildir.

Kompozit (Beyaz) Dolgu

Bu dolgu çeşidi oldukça yaygın kullanılır. İlk muayenede hemen yapılabilir. Özellikle de kırık, çatlaklar için ideal bir işlemdir. Çürüklerde ise diş içi boşaltılır ve temizlenir. Ardından kompozit(beyaz dolgu) içerisine doldurulur. Ardından mavi ışık tutularak donması beklenir. Çatlaklarda ise doğrudan yüzeye uygulanır. Son yıllarda çok gelişmesi ile gümüş dolguların yerini tamamen almıştır. Kliniğimizde kullandığımız dolgu çeşidi kompozit(beyaz dolgu) dolgudur.

Dolgu Yapım Aşaması

Call Now Button