Gazişehir Diş Kliniği
@gazisehirdis

İmplant Nedir?

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacı ile yerleştirilen ve organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan, titanyum metalinden imal edilen; plak, vida ve çivilere implant adı verilir.

Diş hekimliğinde kullanılan implantlar; vida veya silindir şeklindedir. Yaklaşık olarak diş kökünün boyutlarında (8- 16 mm) ve 3.5- 4 mm çapındadırlar.

İmplantlar yerlerine yerleştirildikleri eksik doğal dişlerin görevlerini üstlenirler.

Dişsiz alt ve üst çenelerde; kemik erimesi sonucunda hastanın protezini kullanamadığı durumlarda. Protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanır. Büyük azı dişlerin kaybında, arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; hastalara takılıp çıkarılabilen bir  protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit bir köprü yapılabilir. Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir.


Uzun dişsiz boşluklarda; sabit bir köprü yapıldığında köprü gövdesinin uzun olması sorun yaratacağından, dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile yapılacak olan köprünün desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir.

İmplant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için zaman gerekir. Bu zaman 3 ila 5 ay arasında değişkenlik gösterir. Bu kaynama sağlandıktan sonra hem implant üzerine yapılacak dişler için size randevu verecek ve birkaç seans dişlerle ağız içerisinde prova yapıp tedaviyi bitirecektir.

-Normal bir yara iyileşme kapasitesi olan

-Ağız hijyenini sağlayabilecek

-Yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyelde sağlıklı kemik yapısına sahip

-İmplant yapımı için kesinlikle sakınca teşkil eden bazı hastalıkları olmayan herkes, implant tedavisi görebilir.

Bazı sistemik hastalıklar veya çeşitli engellemeler nedeniyle implant uygulaması tercih edilmemektedir.

-Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması durumunda

-Kalp rahatsızlığı olan bireylerde,

-Kontrol altında olmayan Diabet (Şeker) hastalarında,

-Kan pıhtılaşma sorunları yaşayan kişilerde,

-Alkol veya ilaç bağımlılığı olan bireylerde,

-Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması durumunda (aşırı korku, endişe)

-Hastanın implant sonrası oral hijyenini (ağız temizliğini) tam olarak sağlayamayacağı durumlarında implant uygulaması önerilmemektedir.

İmplant her yaşta uygulanabilir. Yalnızca, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantlarına daha çok gereksinim duyarlar.

İmplant çok basit bir girişim ile çıkartılabilir ve yeri kendiliğinden iyileşir.

İmplantlar çoğunlukla titanyum denilen biyolojik uyumlu maddelerden yapılmaktadır. Titanyum canlı bir madde olmadığı için, kalp ve böbrek nakillerinde olduğu gibi  reaksiyon oluşturmaz.. Bu nedenle bir “doku reddinden” söz edilemez.

İmplant uygulaması sırasında hastanın ağrı duyma olasılığı söz konusu bile değil. Çünkü doğru uygulanmış bir anestezi sonrasında hasta yapılan hiçbir uygulamayı hissedemez… Bu uygulama çeşitliliği sınırsız. Lokal anesteziyle, uygulanan bölge ile beyin arasında ileti sistemi belirli bir süreyle bloke olur. Böylece yapılan hiçbir işlem kesinlikle beyin ve dolayısıyla hasta tarafından hissedilemez.

Call Now Button