Gazişehir Diş Kliniği
@gazisehirdis

Protez Dişler

Protez dişler, hastanın çeşitli nedenlerden dolayı kaybettiği dişlerinin yerine yapay materyaller ile hazırlanan yapay dişlerdir. Protez diş uygulaması ile hastanın hem estetik görünüşü korunmuş olur hem de dişlerin çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlardaki işlevini sürdürmesi sağlanır. Protez diş uygulamaları diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi veya tedavi için çok geç kalınmış olduğu durumlarda hastada oluşan diş ve kemik kaybının sonucu olarak yapılmaktadır.

Ağız sağlığına yeteri kadar önem vermeyen bireylerin sağlıklı ve doğal dişlerini kaybetmeleri onların gündelik yaşamlarını da olumsuz yönde etkiler. Konuşma ve yemek yerken çiğneme fonksiyonlarında çok önemli bir yeri olan dişlerin hastaya yeniden kazandırılması önemlidir. Kaybedilen dişleri sonucunda hasta estetik görüntü açısından da sıkıntılar yaşayabilir. Kişinin dış görünüşündeki bu bozulma onun kendisine olan güvenini zedeler.

Protez Dişlerin Kullanımı ve Çeşitleri

Protez dişler amacına uygun olarak ve kişilerin taleplerine göre değişik şekillerde kullanılabilir. Protez diş çeşitlerini sıralamak gerekirse; sabit protez dişler, hareketli protez dişler ve implant üstü protez dişler şeklindedir.

Sabit Protezler

Bu protezleri hastalar kendileri istedikleri zaman çıkarıp takamazlar. Sabit protezler çeneye kron-köprü gibi yapıştırılarak uygulanan protez çeşididir. Bu protezin yenilenmesi, çıkarılması işlemlerini diş hekimleri yapabilir.

Hareketli Protezler

Hasta bu protezleri kendisi istediği zaman çıkarıp takabilir. Ağızdaki tüm dişlerin kaybedildiği durumlarla yoğunlukla uygulanmaktadır. Yaşlılarda hareketli protez kullanımı yoğun bir şekilde görülmektedir.

Hareketli protezler üst ve altta olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır.

Ağızdaki eksik olan bir kaç dişin yerine uygulanan başka bir hareketli protez çeşidi de vardır. Bu tip uygulamada protez dişlere tırnak ve kanca gibi tutturucularla sabitlenirler.

İmplant Üstü Protezler

Bu tarz protezler sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Sabit olanlarında implanttan destek alınarak yapılan kron veya köprülerdir. Hareketli olanlarında ise kemiklerin yetersiz olduğu durumlarda implanttan destek alınarak yapılan protezlerdir.

Laminate Kaplamalar

Laminat kaplama yaprak porselen de denilen laminate estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılması ile yapılan estetik bir uygulamadır.

Porselenden yapılan kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilir. Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır.

Zirkonyum Destekli Porselen

Zirkonyum destekli porselen kaplamalar alt yapı olarak metal yerine beyaz renge sahip olan zirkonyum alaşım kullanılan porselenlerdir.

Doğal dişe çok yakın estetik görünüme sahiptir. Metal destekli porselenlere göre daha estetiktir.Işığı yansıtır ve alt yapı olarak beyaz renkli alaşım kullanıldığı için diş eti hizasında koyu renkli hat oluşturmaz. İnsan vücudu ile %100 uyumludur ve alerji yapmaz

Full Porselen Kaplamalar (Empress)

Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Adından da anlaşıldığı gibi alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde kullanılmamaktadır.

Diğer porselen kaplamalara oranla daha yüksek maliyete sahip olan full porselen kaplamalar doğal dişe en yakın estetik görünüme sahiptirler.

Call Now Button