Gazişehir Diş Kliniği
@gazisehirdis

Oral Diagnoz ve Radyoloji

Oral diagnoz, diş hekimliğinde ağız hastalıklarının ve ağızda belirti veren sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş ana bilim dalıdır. Ağız içinde sadece çürük dişler ve iltihaplı diş etleri karşımıza çıkmaz.

Tüm dünyada kabul edildiği gibi çene kemikleri ve eklemi, tükrük bezleri, dil ve ağız içinde görülen tüm yumuşak dokuların hastalıkları diş hekimliğini ilgilendiren konulardır. Bu yapı ve dokular küçük bir alanı kapsamakla birlikte, anatomik olarak karmaşık bir yapı oluştururlar. Birçok sistemik hastalık da ağız içinde önemli belirtiler göstermektedir. Örneğin, şeker hastalığında diş eti hastalığı çok çabuk ilerler.

Yine ağız içinde sık ve çok sayıda çıkan aftlar, behçet hastalığının ilk belirtileri olabilir. İşte bu nedenlerle ağız içi hastalıkların teşhisi ve tedavi planlaması ile ilgili ayrı bir ana bilim dalı doğması gerekmiştir ve Oral Diagnoz ve Radyoloji bu görevi üstlenmiştir.

Diş Filmleri

Ağız içi hastalıklarının, özellikle diş ve çene kemiği gibi sert doku ile ilgili olanların teşhisinde en büyük yardımcımız dental radyografiler yani diş filmleridir.

Diş filmlerinin de en çok kullanılan iki tipi periapikal (2-3 dişi gösteren küçük filmler) ve panoramik filmlerdir (alt ve üst tüm dişleri ve çene kemiklerinin tamamını gösterebilen büyük filmler).

Bilgisayar destekli bir teknik olan dijital radyografi cihazları da çok düşük radyasyon dozu kullanarak film görüntüsü üzerinde renk ve ışık oynamaları yapmaya imkan kılarak ayrıntılı değerlendirme yapmamıza olanak tanır. Bunların yanında özellikle implant uygulamalarında ve eklem hastalıklarının teşhisinde MR ve BT de yardımcı olarak istenebilecek filmlerdir.

Teşhis ve Tedavi

Tüm bu yöntemlerle ancak 1/3’ü ağız içinde görülebilen diş yapısının kalan 2/3’lük bölümünü ve çene kemiği içinde kalan iltihabi oluşumlar ve gömülü diş gibi yapıları rahatlıkla görüp teşhis edebiliriz.

İyi bir teşhis de doğru tedavi planlamasının yapılabilmesini sağlar. Böylelikle gerekli tüm tedavi ihtiyaçları erken teşhis edilir ve ileride daha büyük sorunlar oluşması önlenir. Hastaların ilk kayıtları alındıktan sonra, muayeneleri ayrıntılı olarak yapılmaktadır.

Daha sonra tedavi ihtiyaçlarına uygun olarak diş filmlerinden bir veya birkaçı alınmakta ve tüm tedavi planlaması tespit edilmektedir.

Dental Tomografi Nedir?

Dental tomografi X ışını kullanmak suretiyle ilgi alanı dışındaki görüntülerin odak dışında bırakılarak istenilen bölgedeki objelerin daha net bir şekilde görülmesini sağlayan, ince kesitlerden oluşan ve hacim içeren görüntü elde etmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Klasik diş röntgeni ile arasındaki ana fark, bir volumetrik tomografinin bize 3D görüntü verebilmesidir. Bu da uzunluk, genişlik ve derinlik de dahil üç boyutlu görüntüleme ve tüm dişlerin, çene kemiğinin ve hatta hava yolunun etrafını görebilmemiz anlamına gelir!

Bu bakımdan dental tomografi, çeşitli diş hastalıklarının teşhis edilmesi ve detaylı tedavi planlamasının yapılması anlamında hayati önem arz eder.

Dental konik ışın bilgisayarlı tomografi (CBCT) teknolojisi, diş hekimlerinin hastalarını daha etkili bir şekilde tedavi etmelerine olanak tanıyarak diş radyografik görüntülemenin sonuçlarını kökten değiştirmiştir. Bu teknoloji, diş hekimlerinin saf tanıyı daha doğru yapmalarını sağladığı gibi, hekimlerin tanı ile yetinmeyip daha ileri bir aşamaya geçerek tedavi simülasyonlarını planlamasına izin vermiştir.

Dental Tomografi Kimler İçin Kullanılır?

Dental Tomografi Neden Önem Arz Eder?

Çene kemiğinin tam şeklini ve boyutlarını öğrenmemize dolayısıyla dental implant cerrahisinde daha kesin sonuçlar almamıza yardımcı olur.

Enfeksiyonun tam olarak nerede olduğunu görmemizi sağlar; bir dişin kırılıp kırılmadığına veya iyileşmesine yardımcı olmak için neler yapılabileceğine dair net bilgi verebilir.

Uyku apnesi, kardiyovasküler hastalık ve diyabet dahil olmak üzere çeşitli tıbbi rahatsızlıklarla ilgili net sonuçlara varmamıza yardımcı olur.

Ciddi kemik kanserlerini, tümörleri ve kistleri işaret eden anormal lezyonları teşhis edebiliriz.

Dental Tomografinin Avantajları Nelerdir?

Daha iyi görüntü kalitesi ve daha yüksek doğruluk: Konik ışın CT bölgeleri belirli bir noktada olup diş hekimlerinin tek bir dişin kökü kadar küçük bir alanı incelemesine izin verir. Üç boyutlu bakış imkânı, diş hekiminin daha iyi teşhis ve tam bir değerlendirme için hastanın ağzında neler olup bittiğini farklı açılardan görebileceği anlamına gelir.

Kemik ve yumuşak dokuların net görüntüsü: Geleneksel diş röntgenlerinden farklı olarak, konik ışın CT taraması hem kemikleri hem de yumuşak dokuları kolayca tarayabilir. Bu tarama, diş hekiminin daha hassas bir tedavi planı oluşturmasına olanak tanıyarak, geleneksel bir diş röntgeninden daha fazla bilgi sağlar.

Düşük radyasyon dozu: Tomografi düşük radyasyon dozu kullanır. Taramadan sonra hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.

Hızlı ve ağrısız çözüm sağlar: Tam ağız taraması genellikle 10 ila 40 saniye sürer. Bir diş hekimi tek bir taramada yüzlerce görüntü oluşturabilir ve hastanın ağzının ve dişlerinin kapsamlı bir görünümünü elde edebilir. Dental tomografi ağrısız bir çözüm sunar.

Call Now Button